Schoon drinkwater produceren is steeds een nieuwe puzzel

Medewerkersverhaal | Luuk Tetteroo

Drinkwater, we hebben het allemaal nodig. Dit is precies de reden waarom Luuk Tetteroo watertechnoloog is geworden. Zijn uitdaging: met een zo laag mogelijke milieubelasting veilig drinkwater produceren.

Eerste levensbehoefte

‘Ik was goed in wis- en natuurkunde; een loopbaan in de techniek was een no-brainer. Maar dan? Als student wordt er van alle kanten aan je getrokken en de spelers met het meeste geld trekken het hardst. Eenmaal afgestudeerd besloot ik daarom een matrix voor mezelf op te stellen. Waaraan moest mijn toekomstige werk voldoen? Hier kwam uit dat ik niet wilde bijdragen aan nog meer vervuiling. Ik wilde zinvol werk en besloot me te verdiepen in waterbehandeling, want water is een eerste levensbehoefte. Met hulp van Witteveen+Bos heb ik inmiddels een master Water and Sustainable Development gevolgd aan de IHE Delft.’

Bonaire

‘Als procestechnoloog bedenk ik per situatie hoe we met een zo laag mogelijke footprint veilig drinkwater kunnen produceren. De bron is daarbij cruciaal, want die is nergens gelijk. Het is iedere keer een nieuwe puzzel leggen. Uiteenlopende factoren zijn van invloed op de keuzes die we maken. In Nederland gebruiken we met name zoetwater uit de bodem en rivieren. Vooral grondwater is een goede bron, want de natuur heeft al veel werk voor ons gedaan. Het is daarmee een relatief goedkope en duurzame oplossing. Maar grondwater is niet altijd voorhanden. Bijvoorbeeld op Bonaire, waar ik afgelopen jaar betrokken was als projectleider bij de uitbreiding van de drinkwaterwaterzuivering.’

Omgekeerde osmose

‘De drinkwatervraag op Bonaire stijgt snel. Met wel acht tot negen procent per jaar. Haast is daarom geboden. Omdat men op het eiland geen toegang heeft tot rivier- of de grondwater, zijn de bewoners aangewezen op zeewater. In dat geval is omgekeerde osmose de beste manier om zeewater te desalineren en schoon drinkwater te produceren. Omgekeerde osmose is een proces waarbij het water zo grondig wordt gefilterd, dat er alleen nog H2O-moleculen overblijven. Dat klinkt goed, maar dit ultrazuivere water mist belangrijke mineralen zoals calcium en magnesium. Die voegen we daarom weer toe. Omgekeerde osmose is de standaard voor zeewater ontzouting, omdat het alles uit het water verwijderd. En juist daarom wordt het ook vaker toegepast bij het maken van drinkwater uit zoet water, om opkomende stoffen zoals medicijnresten te verwijderen. Daarom zien wij deze technologie ook in Nederland vaker toegepast worden.’