Keuzes durven maken hoort bij snelle verandering

Medewerkersverhaal | Marc Schot

Marc Schot is adviseur duurzame energie en infrastructuur. Om de energietransitie te laten slagen wil hij meters maken. Om het hoofd fris te houden werkt hij op vrijdagen aan de meest duurzame bierbrouwerij van Nederland.

Grote bibliotheek

‘Ik heb de master energiesysteemoptimalisatie gedaan en daarna vijf jaar bij Liander gewerkt voordat ik bij Witteveen+Bos aan de slag ging. Het was een goede plek om meer te leren over het elektriciteitsnet. Transportschaarste is op dit moment een grote uitdaging; het net zit vol. Na een leerzame tijd ontstond bij mij de behoefte om op een plek te werken waar ik kan bijdragen aan oplossingen. Zo ben ik bij Witteveen+Bos beland. Als adviseur duurzame energie en infrastructuur vorm ik een brug tussen mijn meer technische collega’s en onze opdrachtgever. Soms heb ik het gevoel dat ik in een soort grote bibliotheek werk en kan putten uit een oneindige bron van diepgaande kennis. Op deze plek kan ik écht een bijdrage leveren aan de energietransitie.’

Keuzes maken

‘Om de energietransitie te laten slagen is het belangrijk om meters te maken en vooruitgang te boeken. Mijn rol is dan ook om plannen concreet en haalbaar te maken. Ambitieus zijn is mooi en nodig, maar te ver in de toekomst kijken kan ook verlammend werken. Keuzes durven maken hoort bij snelle verandering. Als we oneindig blijven doorrekenen en wikken en wegen, dan halen we onze doelstellingen niet. Afgelopen jaar werkte ik aan de verduurzaming van een tunnel, waarbij we hebben gekeken naar alle mogelijke energiebesparingen, opwekscenario’s en batterijopslagmogelijkheden. De analyse is concreet vertaald naar contracteisen voor de renovatie van de tunnel.’

Boeren Brouwers

‘Omdat ik meer wilde leren over elektrotechniek heb ik zelf een oude brommer, een Sparta, omgebouwd naar volledig elektrisch. De keuring is nogal kostbaar, dus mag ik er helaas niet de weg mee op. Op de boerderij van mijn ouders heb ik gelukkig ruimte genoeg. Ik ben daar iedere vrijdag, omdat ik er met mijn broertje een brouwerij run: Boeren Brouwers. In een paar jaar tijd zijn we gegroeid naar een productie van tweeduizend liter per maand. Dat zijn zo’n zesduizend flesjes. Onze ambitie is om de meest duurzame brouwerij van Nederland te zijn, met bier van uitsluitend zelf geproduceerde ingrediënten. We verbouwen zelf gerst en hebben inmiddels twee hopplantages met allerlei exotische hoppen. De benodigde energie komt van het dak, dat vol ligt met zonnepanelen. Oogstfeest vind ik ons meest geslaagde biertje tot nu toe, een New Engeland Indian Pale Ale.’